NEFES KREDİSİ HAKKINDA

28-04-2020 14:03

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Oda ve Borsaların katkılarıyla, koronovirüs pandemisinden etkilenen küçük işletmelerin faydalanabileceği yeni Nefes Kredisi devreye alınmıştır.

Kapsamı;

- Krediye, cirosu 25 milyon liranın altında olan küçük işletmeler başvurabilecekler.
- TOBB Nefes Kredisine Denizbank aracılık edecek, kredinin yüzde 80’i Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli olacak.
- Nefes Kredisi’nde 2020 yılı tamamen ödemesiz olacak.
- Ödemeler yıllık %7,5 faiz ile 2021’de aylık eşit 12 taksitle yapılacak.
- Kredi’de üst limit illere göre değişkenlik göstermekle beraber 3 Milyon TL ve altında cirosu olan işletmeler 50 Bin TL, 3 Milyon TL ile 25 Milyon TL arasında cirosu olan işletmeler 100 Bin TL’ye kadar kredi kullanabilecekler.

-Kredi'de binde 3 bankalara, binde 75 ise KGF'ye komisyon ödenecektir.

Başvuru;
- Üyelerimiz Odamızın https://www.menemento.org.tr/uye-hizmetleri/online-odeme-html adresinden online olarak veya Odamızdan şahsen alacakları Faaliyet Belgesi (nefes kredisi başvuru içindir ibareli) ile Denizbank Şubelerine başvuru yapabilecekler.

Üyelerimizin bilgilerine sunar, sağlıklı günler dileriz.

Not: Değerli Üyemiz Odamızın kurumlarla olan bağlantısından dolayı belge hizmetlerinin verildiği son saat 15:00’dır.

1.       Komisyon oranları

a. Nefes Kredisi ile ilgili alınabilecek KGF kefalet komisyonu ve banka komisyonu olmak üzere iki  tip  komisyon   vardır. KGF  Komisyonu,  bir  defaya  mahsus  ve peşin  olarak  kefalet tutarınınbinde 7,5'u olarak uygulanır. (50.000 TL için 300 TL, 100.000 TL için 600 TL). Banka komisyonu, kredi tutarının binde 3'ü olarak uygulanır. (50.000 TL için 150 TL, 100.000 TL için 300 TL)

2.       Azami kredi tutarları

a. Hazine  ve  Maliye Bakanlığı  ile  KGF arasında  imzalanan  protokol gereğince  3  milyon  TL  ve altında  cirosu  olan işletmeler  azami  50.000  TL,  3  milyon  TL  ile  25  milyon  TL  (dahil) arasındacirosu  olan  işletmeler  azami  100.000  TL  kullanabilecektir.  Bununla  birlikte  e-posta  yoluyla Birliğimizeiletmişolduğunuz üst limitler bu kurallarındışınaçıkmamakkoşuluyla geçerlidir ve banka şubeleri bu konuda defaatle bilgilendirilmiştir.

3.       Kredinin kapsamı

a. Aşağıda NACE kodları ve tanımları belirtilen sektörler dışındaki tüm oda ve borsa üyeleri krediden faydalanabilecektir.

1.   64.92.04- Tarım kredi  kooperatiflerinin  kredi  verme  faaliyetleri, 64.99.01 - Faktoring faaliyetler, 66.12.04 - Döviz bürolarının faaliyetler, 66.19.06 - Esnaf ve sanatkârlar kredi kefalet kooperatiflerinin kredi aracılık faaliyetleri ile kredi garanti fonunun faaliyetleri